Покупців нерухомості будуть перевіряти на нелегальні доходи

Покупців нерухомості будуть перевіряти на нелегальні доходи

Якщо операція з нерухомістю перевищує суму 400тис.грн., Її потрібно буде фіксувати у фінансовому моніторингу. Такими є вимоги нової редакції Закону України `Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом`, яка набирає чинності 21 серпня 2010 року. Про вимоги нової редакції Закону кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ адвокат юридичної фірми `ВасільКісіль і партнери` Наталія Доценко-Білоус.

У відповідність із змінами до згаданого Закону, коло суб`єктів первинного фінансового моніторингу був істотно розширений за рахунок включення до їх числа адвокатів, нотаріусів, аудиторів, якщо вони беруть участь у підготовці та супроводі угод:

- Купівлі-продажу нерухомості (якщо операція перевищує 400 тис.грн.). Ймовірно, законодавець під купівлею-продажем на увазі більш широкий спектр операцій з нерухомістю - міна, дарування, іпотека і т.д. Однак, виходячи із буквального тлумачення наведеного вимоги, можна прийти до висновку, що об`єктом фінансового моніторингу є саме операція купівлі-продажу нерухомості. Спочатку операція на суму від 400 тис.грн. буде підставою для внутрішнього фінансового моніторингу. Обов`язковому фінансовому моніторингу дана операція буде підлягати за умови наявності хоча б однієї з ознак, визначених у статті 15 Закону (наприклад, готівкові розрахунки, покупець має офшорну реєстрацію і т.д.). Обов`язковий фінмоніторинг означає повідомлення уповноваженим суб`єктом Держфінмоніторингу протягом 3-х днів про здійснену операцію.
- Управління активами клієнтів;
- Залучення коштів для створення юридичних осіб, забезпечення їх діяльності і управління ними;

- Створення та купівлі-продажу юридичних осіб.

При цьому, дотримуючись положень статті 181 Цивільного Кодексу України, до об`єктів нерухомості, операції з якими будуть об`єктами фінансового моніторингу, також необхідно віднести земельні ділянки, об`єкти незавершеного будівництва, крім будівель і споруд, і все те, що підлягає реєстрації в Державному реєстрі нерухомого майна .

До числа об`єктів нерухомості також слід віднести повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об`єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєстрації.

Серед обов`язків суб`єктів первинного моніторингу можна виділити наступні ключові обов`язки:

- Постановка на облік у Держфінмоніторингу (протягом трьох днів з моменту здійснення операції, що підлягає фінансовому моніторингу);

- Ідентифікація та вивчення клієнта;

- Повідомлення Держфінмоніторингу про фінансові операції, що підлягають обов`язковому фінансовому моніторингу і т.д.

До того ж `новим` суб`єктів первинного фінансового моніторингу доведеться виконувати вимоги, викладені в наказі Держфінмоніторингу та Міністерства фінансів України від 24 квітня 2003 N40.

`Настільною книгою у роботі адвокатів та нотаріусів при здійсненні внутрішнього або обов`язкового фінансового моніторингу операцій з нерухомістю повинна стати Типологія легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом через ринок нерухомого майна, затверджена наказом Держфінмоніторингу України від 19 грудня 2008 N265`, - попереджає юрист .

Крім того, змінами до Закону вводиться новий склад кримінального злочину - умисне неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірної інформації Держфінмоніторинг, якщо такими діями завдано значної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, державним і громадським інтересам (статті 258, 258-1, 258 -2, 258-3, 258-4 та 258-5 Кримінального кодексу).

`Цей Закон спрямований на захист прав і законних інтересів громадян, суспільства і держави шляхом визначення правового механізму протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та забезпечення формування загальнодержавної многородніковой аналітичної інформації, яка дає можливість правоохоронним органам України та іноземних держав виявляти, перевіряти і розслідувати злочини, пов`язані з відмиванням коштів та іншими незаконними фінансовими операціями `, - говориться в документі.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7689