На американському ринку відбувається зниження цін на сталеву продукцію

На американському ринку відбувається зниження цін на сталеву продукцію

США більше не є найбільшим у світі імпортером сталі, як кілька років тому, але стан американського ринку і зараз являє собою найважливіший індикатор для світової металургійної галузі. І те, що ціни в США падають, говорить про не найкращому стані глобального ринку сталі.

В кінці червня - початку липня, напередодні головного американського свята - Дня незалежності вартість плоского прокату на національному ринку знову пішла вниз. Відпускні ціни американських компаній на гарячекатані рулони скоротилися до близько $ 660-685 за метричну т EXW, втративши понад $ 100 за т в порівнянні з квітневим піком підйому. Холоднокатані рулони котируються на рівні $ 770-795 за т EXW. При цьому, за словами трейдерів, при укладанні угод можна розраховувати на достатньо вагомі знижки.

Як вже стало традиційним за останні місяці, інформація про обстановку на американському ринку сталі має суперечливий характер. Всі спостерігачі сходяться в тому, що як і раніше в глибокій депресії знаходиться будівельна галузь, яка навряд чи підніметься з дна раніше майбутнього року. Оцінки щодо інших великих металоспоживаючих галузей - машинобудування, автомобілебудування, енергетики, виробництва побутової техніки у різних аналітиків, часом, прямо протилежні. Виходячи з цього, одні фахівці припускають, що нинішній спад має короткочасний характер і зміниться підйомом, як тільки споживачі і дистриб`ютори знову приступлять до поповнення запасів, інші вважають його більш тривалим і фундаментальним.

Так чи інакше, ціни в США падають через недостатній попит. Багато покупців чекають подальшого зниження цін і тому відкладають підписання нових контрактів, розраховуючи на те, що через пару тижнів зможуть придбати потрібну продукцію дешевше. Складські запаси, які розширювали навесні, знову скорочуються, що знижує видимий попит. Термін доставки гарячекатаних рулонів зменшився до двох-трьох тижнів, що тільки підтримує тенденцію до мінімізації резервів.

Російський гарячий прокат пропонується в США по $ 630 за т CFR і менш, але продукція за укладеними контрактами зараз надійде за призначенням не раніше жовтня, що відлякує покупців. Незважаючи на те що ціни виглядають досить конкурентоспроможними, американські трейдери не хочуть здійснювати більш-менш довгострокові операції, побоюючись, що восени ціни впадуть ще нижче, а вони, отримавши щодо дорогий прокат, зазнають збитків.

Песимізм американських покупців сталевої продукції обумовлюється двома чинниками. Перший - це загальний стан економіки. США у цьому напрямку виглядають набагато більш благополучними, ніж Європа, проте ситуація в цілому залишається не надто обнадійлива. Уряд країни навесні цього року припинило дію практично всіх програм економічного стимулювання, вважаючи, що криза вже позаду. Це призвело до гальмування темпів зростання ВВП від 5,6% у четвертому кварталі 2009 року до 2,7% у другому кварталі 2010-го, хоча економісти розраховували не менше ніж на 3%. Не знижується безробіття, складова трохи менше 10%.

По-друге, негативний вплив на ринок робить надлишок пропозиції. Поки ніхто з виробників плоского прокату в США не підтримав ініціативи Arcelor Mittal і Severstal North America, що заявили про виведення з ладу частини потужностей у липні-серпні. За словами деяких трейдерів, попит на листову сталь у країні достатньо стабільний, проте на продаж виставляється більше продукції, ніж потрібно. Через це деякі компанії агресивно збивають ціни, борючись за ринки збуту.

У той же час, американські виробники довгомірної продукції обмежують обсяги випуску, не допускаючи переповнення ринку. Саме з цієї причини ціни на арматуру в США залишаються практично на одному рівні (близько $ 665-680 за т EXW) вже більше двох місяців не дивлячись на слабкий попит і падіння цін на металобрухт. На думку ряду експертів, нинішні котирування на арматури збережуться і в липні, хоча брухт повинен знову піти вниз, щонайменше, на $ 20-25 за т. Втім, більшість експертів вважають, що цього разу металургам все-таки доведеться привести ціни в відповідність з ринковими умовами. Трейдери в другій половині червня продавали американську арматуру по $ 630-660 за т з металобази, а споживачі вимагають зниження до $ 550 за т і менше. Деякі компанії купують мексиканську і турецьку продукцію, вартість якої складає близько $ 615-640 за т відповідно з поставкою в південні штати чи FOT в американських портах.

Судячи з усього, в липні ціни на сталеву продукцію в США залишаться низькими. У серпні американські компанії, як правило, піднімають котирування в розрахунку на сезонне збільшення попиту на початку осені. Проте цього року, як відзначають багато трейдерів, успіх цього починання буде залежати, перш за все, від обсягу пропозиції. Поки воно не буде знову збалансовано з попитом, ні про яке підйомі в США не може бути й мови.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7668